lördag 13 augusti 2011

Mina plommon

Snart är det ju dags för fruktskörd, och jag tänkte jag skulle skriva något om mina fruktträd som är en av de få saker som bevarats precis som de stod när vi kom hit. I min trädgård finns fyra gamla träd, två små äppelträd 'Ingrid Marie' och så två plommonträd. Det största är ett Victoriaplommon som väl mår sisådär. Det är drabbat av plommonticka, vilket det inte har verkat må så dåligt av under åren som gått sen vi flyttade hit. Det blommar för fullt på våren och brukar bära mängder med frukt om hösten. Nu i år är det dock mindre frukt, men om det beror på att trädet blivit sjukare eller den kalla vintern är inte lätt att veta. En stor gren vissnade nu under sommaren och kunde knäckas av hur lätt som helst, så helt väl står det nog inte till. Men det får stå så länge det går, och det kan ju gå fort eller så dröjer det många år till innan det faller. Hoppas på det senare... Jag brukar mest göra marmelad av plommonen, och favoriten är ett recept med kanel som jag ska dela med mig av när det blir så dags.

Det andra lilla trädet är jag inte helt säker på vad det är för sort, men jag tror att det är mirabeller, eller körsbärsplommon. Frukterna är inte alls lika goda som på Victoria och ärligt talat brukar jag inte göra så mycket mer med dem än att räfsa upp dem från marken... Har funderat på att ta bort det, men det bär emot lite att fälla fler träd i trädgården just nu. Vill ju inte ha kalhygge! Och det kletiga räfsandet är förlåtet när det blommar på våren, ack så vackert det är. Älskar när de vita kronbladen singlar över vår uteplats lagom till de första efterlängtade utomhusfikorna. Dessutom är ju själva ordet mirabeller så poetiskt så man nästan kan behålla det bara för namnet. 

Är det någon annan av er som har mirabeller som har något bra tips på vad man kan göra med dem? Och även ni som har andra plommonträd är jag lite nyfiken på: Brukar ni kartgallra, eller hur mycket pysslar ni med dem? Här har vi inte gjort nåt annat än att beskära ett par gånger de senaste åren. 

Ska strax skriva ett inlägg till om dagens små bestyr i trädgården, men först: Kaffe!

Kram från
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...