söndag 25 september 2011

Friskt vågat?

Eller rentav dumt? Det återstår att se! Mullbärshistorien del två kommer i alla fall här:

Så kul det var att läsa era tankar om mullbär efter gårdagens inlägg. Det verkar vara en exotisk växt för många av er, som liksom jag aldrig stött på det förut. Anna Vattenkanna däremot, hon växte upp med ett mullbärsträd bakom lekstugan, precis som jag ju tänkt låta mina ungar göra! Och av dem som har smakat verkar det vara en riktig bärfavorit. Av Elisabet med fina bloggen Tigers Tassemarker fick jag rådet att ge det lite mer utrymme då det kan bli stort som ett äppelträd. (Elisabet har en härlig kisse vid namn Tiger som påminner en hel del om vår Klara, inte bara till färgen. Ni som gillar katter ska inte missa bloggen om Tiger!). Men jag har ingen annan plats som känns lika bra just nu, så jag chansade och grävde ner det där i lilla hörnan i alla fall. Där kommer det att bli granne med våra andra bärbuskar, så det passar ju bra.  Blir det för stort får vi väl gräva igen om ett par år...

Och grävt, det är just vad vi har gjort idag. Attans, så mycket sten och rötter det var! Jag läste mig till att mullbär ska beskäras enligt JAS-metoden eftersom det är ett blödande trädslag. Jag gick på rätt hårt med sekatören, och efteråt fick jag lite beskärningsångest. Nån mer som är bekant med den åkomman? Jag borde ha lärt mig efter att faktiskt ha lyckats ta död på en hel liten lavendelhäck bara för att jag inte kunde hålla mig borta från sekatören tidigt om våren för två år sedan. Men ändå kliar det i klippfingrarna...

Så nu får ni titta noga:


Det är alltså den ljusa pinnen mitt i rabatten som är det som är kvar av mullbäret. Hoppsan, så kan det gå! Men det var så skrangligt som det var, och jag hoppas att det nu ska fokusera på att bilda rötter för att sedan ta ny fart till våren. Hoppas även på en något mildare vinter än de senaste två... Det har vuxit snett på den balkong där det bott tidigare, antagligen för att sträcka sig mot ljuset. Vi satte en liten armeringsmatta på planket bakom och knöt fast den hårt där. Får se om det går att räta ut plantan lite.

Passade på att peta ner en rugge med kärleksört, några alunrot och en stor planta spansknäva också. Har fullt av dem, så de kan få fylla på lite i denna nya oväntade lilla rabatt medan mullbäret växer till sig. Längst fram tänkte jag sätta en rad med lammöron som just nu vantrivs i en alltför skuggigt placerad pallkrage. Och så ska det bli en rad med storgatsten i framkant som till höger i bild. Tycker det blev en rätt fin liten rabatt, med eller utan mullbär. ;)

I övrigt har det slitits med det sista på staketet, kånkats stora krukor bort från högarna av sågspån bredvid bygget, jagats barn som hela tiden vill klättra på det nymålade, grävts ner en massa krukplantor i pallkragarna för vinterförvaring, jagats barn igen som vill kliva runt i nya rabatten och nu är denna mamma så totalt utmattad att jag tänker krascha i soffan och hoppas på nån riktigt ytlig härlig film att gotta mig åt, medan jag vilar min trötta rygg. Samt försöker acceptera att det är måndag imorgon. Redan!?!

Ha en finfin kväll allesammans!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...