fredag 20 april 2012

Solig skånsk fredag

Okej, det här vill ni säkert inte höra uppe i Mälardalen där jag vet att det har regnat ett iskallt regn hela dagen idag. Men här nere i södern har det varit en solig och skön dag, och vi har köpt årets första pinnglass och firat fredagen med på uteplatsen. Kunde inte låta bli att ta en runda för att föreviga våren som den ser ut hos oss just nu, för nu knoppas det både här och där och bara under dagen idag är det flera växter som har börjat blomma.

En favoritväxt är jätteramsen, som växer så fort nu att man kan se dag för dag hur den sträcker sig mot solen.


Rams är en jättefin växt att ha som fond i en försommarrabatt, med sina vackra börja stänglar som får små vita blommor. De hänger som ett pärlband under plantan. Jag har min rams tillsammans med flocknäva, akleja och stjärnflocka.


Mina plantor härstammar alla från några bortglömda stackars rams-stänglar som levde en tynande tillvaro bakom det gamla garaget som stod här när vi flyttade hit. Jag är glad att de fått komma fram i solen igen, gillar dem så mycket!


Pionerna är också högst älskade av mig. Nu börjar de veckla ut sina vackra blad och är som små konstverk i all sin rödskimrande prakt.


Blåaste blått bjuder den kaukasiska förgätmigejen på. Efter avslutad blomning är plantan rätt så trist, men nu... åh!Den blekgula sockblomman slog ut sina första små blommor idag. Rätt så oansenliga kanske de ser ut, men när alla är utslagna svävar de som ett litet gult flor över marken. Efter blomningen som är rätt kortvarig kommer de blankgröna bladen, som är mycket vackra och delvis vintergröna. Den trivs i halvskugga under glesa träd och är en fin marktäckare som jag verkligen kan rekommendera för den som letar efter något skuggtåligt.

Knopp i aklejan! 

Och här kommer ännu en av mina favoriter, nävan 'Rozanne'. Ni som följde mig i höstas hann väl nästan tröttna efter alla inlägg där jag hyllade denna storblommare. Varning, nu börjar jag igen! ;)

Den lilla skuggbräckan med sina vackra bladrosetter är också på gång. Snart blommar den också med små ljusrosa blommor på smala stjälkar. En riktig liten skönhet, tycker jag. 

Sist ut i dagens bildkavalkad är ännu en älskling, mitt gamla äppelträd. Vi diskuterade idag vad vi var gladast för i trädgården just nu och jag svarade tveklöst "knopparna i äppelträdet". Snart blommar det och det är en av vårens höjdpunkter för mig. Fina gamla 'Ingrid Marie', undrar hur många vårar du har stått där och strösslat blomblad över trädgården?

Nu hoppas jag att solen behagar skina även längre norrut den här helgen, så att alla trädgårdstokar kan få sitt lystmäte ute i det gröna. En fin fredagskväll önskar jag alla så länge!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...