tisdag 22 maj 2012

26 grader sommar

Hoppsan, sommaren kom visst med besked! Alla som klagat på den kalla våren, nu blev det minsann en svettig revansch. I trädgården fortsätter det att prunka, försommarblommorna har skjutit i höjden på bara några dygn och utmanövrerat vissnande tulpaner och annat vårlikt med en skräll. Jag pustar lite i skuggan, smått chockad över hur varmt det faktiskt är. Vad har man på sig? Hur gör man? Konstigt att det är samma sak vartenda år när värmen kommer...

Mina allium slog ut igår alla på en gång: Klara, färdiga - blomma!De är vackra som små konstverk. Måste komma ihåg att sätta fler lökar på nya ställen i höst. Vill ha dem överallt!

I rabatten under plommonträdet har de sällskap av frodig funkia, kaukasisk förgätmigej och liljekonvaljer. De lila bollarna svävar så förföriskt över hela härligheten. 

Bakom lekstugan gjorde jag en liten ny rabatt i våras, och nu är där grönt vill jag lova. Funkia, myskmadra och ormbunkar har redan bildat en liten djungel.


I Tages alldeles egna pallkrage har fröna redan grott. Fortsätter det vara såhär varmt så kan han plocka sin första bukett zinnia inom en väldigt snar framtid. 

Och knopp i dahliorna, som fått flytta ut i rabatten. Det ska bli vita pompom-dahlia 'Snowflake', som jag såg i Botan i Lund i somras och föll pladask för. Knopparna är ju för söta, som små knappar.

I köksträdgården har gräslöken också gått i blom. Lila bollar är verkligen temat för dagen i Tages trädgård.

Ja, jösses säger jag, så varmt det blev! I natt fick vi ta fram fläktar och bädda med tunnare täcken på vår gassiga övervåning. Och Tage är fortfarande sjuk och febrig med en massa kliande prickar, så honom fick vi badda med en fuktig handduk när det var som värst. Nu hoppas vi på lite svalkande vindar ikväll så att han kan sova gott hela natten. Själv tänker jag smyga ut i trädgården igen så fort barnen somnat, och bara sitta där under min syren och lukta på blommorna...

10 kommentarer:

 1. Vad fint med allium bland funkian! Har en massa funkia i en skuggigare del av trädgården, funkar det med allium där tror du?

  SvaraRadera
 2. Ja, varmt är det helt plötsligt. Det blev till att ta både slang och vattenkanna efter jobbet både i går och idag. Nyasatta och krukade växter klarar ju inte sig så länge utan vatten.

  Hoppas sonen frisknar till snart.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Ja, plötsligt var det sommar! Vad härligt att dina allium slagit ut. Jag älskar dem, mina knoppar blir större för varje dag, jag bara väntar.

  Ha det bra och krya på sonen!//Laila

  SvaraRadera
 4. Men stackars Tage! Det är ju så jobbigt när de små är sjuka. Hoppas han blir frisk snabbt. Varmt var bara förordet. Otroligt vad vackert det är nu! Alliumbollarna är så vackra men de har inte slagit ut här än. Väntar med spänning och jag inser att det blir fler nästa år.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Ljuvliga bilder du visar! Lila allium är väldigt vackert! Det blir så elegant när de är så höga. Nu är trädgården nästan som vackrast och nu när det är så varmt ute så kan man sitta länga på kvällarna ocj baa njuta. Ha det fint!

  SvaraRadera
 6. Jag tog mig en liten extra sväng i trädgården nu när jag var ute med soporna:)). Vad långt dina Allium kommit!!
  Jag vill ha fler:). Gräslök så snyggt, undra varför jag inte har det...
  Hoppas Tage kryar på sig!
  Ha det fint.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Ja, nu blev det sommar och varmt på en gång. Tiden mellan hägg och syren har väl aldrig varit så kort. Så snyggt med allium och funkia tillsammans. Får nog sätta allium-lökar, bara sorken kan låta bli dem...

  Försommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 8. Trevlig blogg du har!
  Jag väntar på att mina första alumlökar ska slå ut, säger som du måste plantera mer! Vilken fin trädgård du håller på och anlägger! Ska kolla in mer hos dig imorgon!
  Kram Helena

  SvaraRadera
 9. Oh så vackert, kul att hitta hit! Vi håller på att anlägga vår tomt vid fritidshuset och här hos dig hittar jag mycket fin inspiration. Älskar spaljéerna av armeringsnät. Detta har jag funderat på och här fick jag ju konstruktionen också. Toppen! kram Victoria

  SvaraRadera
 10. Oj så vackert det var med allium blandfunkiorna. Då syns inte bladen som ju snabbt blir lite fula på allium.

  Kram, kram
  Maria

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...