tisdag 29 maj 2012

Mamma, är sommaren slut nu?

Det undrade dottern i morse och det kan man verkligen fråga sig. Över natten sjönk temperaturen tio grader, solen gick i moln och ett kallt duggregn drog in norrifrån. Brrr! Det var bara att dra fram jackorna och lägga sandalerna på vänt, tills sommaren bestämmer sig för att återvända. Och det ser tyvärr inte ut att bli än på ett tag om man ska lita på väderprognoserna...

Tur att Tages födelsedag igår var solig och fin och tur att jag hann gå ut och fånga den varma försommarkvällen med min kamera, så jag kan värma mig och mina läsare med några riktiga sommarbilder idag också.


Katten Klara fick fnatt medan jag var ute och fotade och flög upp i äppelträdet. Det händer inte ofta, i vanliga fall är hon en sansad medeålders katt-dam, men när sommaren kommer blir vi ju alla upplivade och lite mer spontana än vanligt. Semester-feeling för både folk och fä, helt enkelt!I söndags var jag och min nya Nikon på introduktionskurs, där jag fick många tips på hur man som nybliven systemkamera-ägare kan komma igång och börja använda alla finesser. Här har jag försökt fånga det vackra höstsilveraxet i motljus, inte helt lätt. Det var kul att träffa en massa andra fotoentusiaster i alla åldrar, och det är perfekt att Nikon erbjuder detta gratis till alla som köper någon av deras systemkameror. Nu letar jag efter en lämplig fördjupande sommarkurs, vill ju så gärna lära mig mer nu när jag har en så fin kamera! Någon som har tips på sådan i Skåne i sommar? 


I min lilla köksträdgård fortsätter det att växa så det knakar. Rabarberna och jordgubbarna i pallkragarna längst bort börjar få det trångt. Sedan är det en pallkrage med morötter, sockerärter och dotterns dagisodlade majsplantor, en med sallad och lök och en med kryddor. Här har jag laborerat med fokuspunkten utan att lyckas sådär jättebra. Än, ska tilläggas!


Här är en högst oväntad nykomling bland mina sommarblommor och ett klockrent exempel på hur jag börjat omvärdera växter i takt med att mitt trädgårdsintresse växer. Tagetes var länge bland de tråkigaste sommarblommor jag kunde tänka mig med sina grälla färger. Min fina mormor drog upp dem från frö varje vår, i mängder. När sommaren kom delade hon ut dussintals till min mamma som tog emot den utan någon större entusiasm. Men som vanligt visste mormor vad hon gjorde. Hon satte sina tagets ihop med rosorna, och motverkade med detta gamla husmorstips jordtrötthet som annars kan uppstå när man odlar rosor länge på samma ställe.


Den storblommiga sorten 'Vanilla' tycker jag riktigt mycket om, och den karaktäristiska doften påminner mig så mycket om mina barndoms somrar med mormor och morfar. Riktigt gott doftar de tycker jag! Här har jag testat att använda blixt i motljus, även detta utan att få till det riktigt. Men huvudsaken är att jag är igång och testar och tillämpar VVA, som var min fotokursledares motto: Våga Vägra Auto!


"Prinsessblommorna" har börjat blomma. Den första slog ut i fredags och inom ett dygn syntes de klarrosa blommorna överallt på sin nya plats under olvonbusken. Min dotter är mitt i prinsessåldern, och visst är det ett passande namn på den söta spansknävan? Skärpan är inte där den borde här heller... men det kommer!


Fotokursen gav en massa bra tips på hur man kan tänka när man komponerar sin bild. Som att alltid gå lite närmare motivet än man tänkt, och sedan ännu närmare. Och att försöka hitta oväntade vinklar. Här är till exempel min lilla carmencitarönn sedd underifrån. (Visst ser den ut att ha klarat flytten fint, eller hur Maria?)Sedan gick solen ner och den sista varma försommarkvällen på ett tag var slut. Nu blir det väl till att fota regndroppar ett tag framöver...

Hoppas att ni sluppit frysa alltför mycket idag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...