fredag 18 maj 2012

Rabatt med kontraster

Vilken härlig dag! Sol prick hela dagen och perfekt trädgårdsväder. Barnen har bestämt sig för att det är sommar och har avverkat årets första nakendopp i badbaljan på gräsmattan. Vi vuxna avstod dock detta, och fortsatte med den nya uteplatsen istället. Nu ikväll ser det ut så här.

Kanterna runt den lilla uteplatsen börjar komma på plats. Tungt är det att lägga storgatsten, men fint blir det!

På ena sidan fanns när vi flyttade in en gammal gjuten betongdamm i mycket dåligt skick. Vi fyllde den med jord och gjorde en stenrabatt däri, men helt nöjd med den blev jag aldrig. Så i våras hyrde vi en bilningsapparat, och maken fick slita hårt innan vi äntligen blev av med den. Och nu ser det ut så här istället. Här har jag skapat en rabatt med rödbladiga växter och gräs. Mischantus 'Silberfeder' och randgräs skapar höjd och struktur. Längst bak vid granen växer höstsilverax 'Brunette', framför dem kärleksört 'Matrona' och så rödbladig alunrot. Alla växter utom randgräset fanns i trädgården sedan tidigare, och fick flytta ihop här tidigare i våras. Nu när de vuxit till sig inför sommaren syns det att kontrasterna i färg och form och de rödaktiga tonerna blir riktigt fina tillsammans.

Själva uteplatsen kommer alltså att kantas av storgatsten. Först tänkte vi att även gångarna skulle vara stenkantade, men efter att ha funderat och konsulterat er bloggläsare blev det rostig plåtkant istället. Det var inte lätt att hitta sådana för ett vettigt pris, och vi har försökt ta in offerter från minst ett par stycken tämligen ointresserade plåtslagare. Till sist hittade vi fina och inte jättedyra på Vellinge trävaror som vi slog till på. Några ordentliga sommarregn och de kommer att rosta hur fint som helst. Imorgon ska de på plats!

Och så blommar liljekonvaljerna i skuggrabatten! Doften har svävat runt oss hela dagen medan vi har grävt. Då mår man bra.Imorgon hoppas vi få alla kanter klara så att vi kan börja skotta bärlager och singel. Hoppas att vädergudarna är på vår sida imorgon också, för här ska köras padda så det ryker!

Ha en alldeles underbar fredagskväll!

Kram från
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...