onsdag 30 maj 2012

Fest på Blueberry Hill

Det ser hoppfullt ut i blåbärsskogen i år. Eller skog och skog, men jag vill nästan kalla den det med tanke på hur mycket mina två amerikanska blåbärsplantor har vuxit sedan jag planterade dem för två somrar sedan. Om varje vit liten blomma på bilden nedan blir ett moget blåbär kommer det att bli ett riktigt bärkalas här framemot juli eller så.

Amerikanska blåbär skiljer sig ju från vanliga svenska skogsblåbär genom att de är mycket större, lite sötare och har vitt fruktkött. De färgar alltså inte av sig som vanliga blåbär gör, men å andra sidan kännsdet ju lite skumt att baka blåbärspaj utan den där härliga färgen. Förra året, som var den första skördesommaren, fick vi inte tillräckligt med bär för att testa att baka något på dem men nu ser det ju onekligen ut att kunna räcka och bli över både till att mumsa direkt och att baka. Kolla in det här muffinsreceptet till exempel. Nog blir man sugen? 

Det finns självfertila sorter, men för att få större skörd är det ändå bra att planera två olika sorter. Min ena buske är en 'Northcountry' och jag tror den andra är en 'Goldtraube' (note to self: måste bli bättre på att spara alla lappar). Dessa blir runt en meter höga och har som sagt vuxit rekordartat. De är planterade i en pallkrage, men den blir nog för liten vad det lider.


Amerikanska blåbär vill ha sur jord, och gillar absolut inte kalk. Däremot kan man gärna lägga på ett lagar barr eller täckbark en gång per säsong, det är godis för dem. Och så vill de ha mycket sol, precis som de flesta andra bärbuskar.Ser ni hur de små blomskaften redan har börjat skifta i blått? Snart så!

Jag kan verkligen rekommendera alla som funderar på att plantera blåbär i trädgården att göra slag i saken. Bären är så goda, buskarna växer snabbt och har dessutom jättevackra höstfärger. Fråga Tage, förra året åt han upp i princip alla bären själv, stod där vid buskarna och njöt och plockade med sina små knubbiga tvåårshänder. För honom är blåbären helt klart favoriten i vår trädgård, ja precis som i låten: "I've found my thrill, on Blueberry Hill...".

Kram från
 

15 kommentarer:

 1. Blåbär står på min vill-ha-lista :-) Hoppas kunna köpa några stycken lite senare på säsongen. Nu hinner jag inte gräva och fixa för där de ska stå...tiden rusar fram just nu :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Mmm, vi har också massor med blommor på våra i år. Det är Så läckert!!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Underbart jag har länge gått och funderat på att köpa några plantor men inte gjort slag i saken men NU, nu är det ett måste. frågan är bara var dom ska få plats.

  Kram kram Anna

  SvaraRadera
 4. Blåbär är så gott! I år växer äntligen vår blåbärsbuske ordentligt. Den har blivit flyttad ett par gånger men nu trivs den nog. Putte tror jag den heter.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Perfekt att ha några buskar...speciellt om man är stadsbo....
  Det blir säkert några goda pajer, om du hinner plocka bären före Tage :))
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 6. Jag har planterat två blåbärsbuskar i vår och ser fram emot att skörda. Det lär inte bli så många bär i år men om det stämmer som du säger så växer de ganska fort. Köpte dem också för att kunna njuta av vacker höstfärg.

  Kram Åsa

  SvaraRadera
 7. Mums, jag har köpt två buskar till (hm, dock ej planterat, grr). Hoppas det blir lite skörd i sommar (ifjol gick allt från busken till munnen). Jag är dock orolig att mina inte får tillräckligt sol? Men höstfärgerna var fantastiska!

  SvaraRadera
 8. Jag köpte mina två första blåbärsbuskar nu i våras. W har velat ha blåbär i flera år, och i år blev det äntligen av:). Hoppas det blir några bär i år.
  Jag har inte planterat dem ännu, utan de står kvar i sina krukor...skäms...
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Jag hade två buskar i Göteborg som vi brukade plocka av som Tage.
  Precis bakom vår tomt låg en kulle med fånigt stora mängder blåbärsris så det gjordes både paj och sylt. Här i Skåne har jag inte sett ett enda blåbär... När vi kommit mer i ordning blir det nog några buskar.
  Ha det bra

  SvaraRadera
 10. Åh...Vi fick två blåbärsplantor för två år sedan och när vi sist var på kolonilotten, som ligger ute till försäljning nu, var den full med blommor. Förra året fick vi inte ett blåbär, men de nya ägarna lär kunna äta sig mätta på dem.
  Jag tvivlar på att jag får får plats med blåbär i den yttepytte lilla trädgården jag flyttar till om någon vecka.

  Hoppas varje blomma ger er ett blåbär snart!

  Kramar/ Lena

  SvaraRadera
 11. Så söta blåbärsblommorna är :-)
  Hur går det med vallmo sådden?
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 12. Ja, ja, ja, jag gillar dessa blåbär och här äter vi dom till frukosten under säsongen och sedan brukar jag frysa ner några att använda till dekoration när jag bakar osv under vinterhalvåret. Dom håller sig jättefint i frysen och sjunker inte ihop som andra bär. Fördel att dom inte smetar ner allt i den där jätteblå färgen!
  Jag måste också spara etiketter, men så får jag ryck att det ser fult ut och så åker dom i soptunnan för jag tror ju att nu vet jag vad det är för sort. Javisst, en liten stund, men inte nästa år!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 13. Så vackert det är!
  Min ena buske amerikanska blåbär blommar också så där mycket. Den andra har inte en enda blomma. Bara att hoppas att den som blommar antingen är självfertil, kan bli befruktad av de svenska som står intill eller av grannens några hundra meter bort. Annars hjälper det inte med mycket blommor...
  Hoppas, hoppas!
  Ulrika

  SvaraRadera
 14. Hej igen!
  Hoppas du förstod min ironi och humor i inlägget kring din undersökning och åkerfräken. Det var absolut inte menat som något elakt. Jag gillar undersökningar vare sig de är vetenskapliga eller inte :-). Det vara bara det att vinnaren, kirskålen, dök upp i mitt huvud när jag gick där med trimmern och svor över parksliden, åkerfräken och annat otyg. Och då tänkte jag "Kirskål, jo pyttsan"
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart jag förstod det! :) Åkerfräken verkar helt klart ha kommit alldeles för lätt undan i min lilla studie. ;) Kämpa på! Kram Hanna

   Radera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...