onsdag 30 maj 2012

Fest på Blueberry Hill

Det ser hoppfullt ut i blåbärsskogen i år. Eller skog och skog, men jag vill nästan kalla den det med tanke på hur mycket mina två amerikanska blåbärsplantor har vuxit sedan jag planterade dem för två somrar sedan. Om varje vit liten blomma på bilden nedan blir ett moget blåbär kommer det att bli ett riktigt bärkalas här framemot juli eller så.

Amerikanska blåbär skiljer sig ju från vanliga svenska skogsblåbär genom att de är mycket större, lite sötare och har vitt fruktkött. De färgar alltså inte av sig som vanliga blåbär gör, men å andra sidan kännsdet ju lite skumt att baka blåbärspaj utan den där härliga färgen. Förra året, som var den första skördesommaren, fick vi inte tillräckligt med bär för att testa att baka något på dem men nu ser det ju onekligen ut att kunna räcka och bli över både till att mumsa direkt och att baka. Kolla in det här muffinsreceptet till exempel. Nog blir man sugen? 

Det finns självfertila sorter, men för att få större skörd är det ändå bra att planera två olika sorter. Min ena buske är en 'Northcountry' och jag tror den andra är en 'Goldtraube' (note to self: måste bli bättre på att spara alla lappar). Dessa blir runt en meter höga och har som sagt vuxit rekordartat. De är planterade i en pallkrage, men den blir nog för liten vad det lider.


Amerikanska blåbär vill ha sur jord, och gillar absolut inte kalk. Däremot kan man gärna lägga på ett lagar barr eller täckbark en gång per säsong, det är godis för dem. Och så vill de ha mycket sol, precis som de flesta andra bärbuskar.Ser ni hur de små blomskaften redan har börjat skifta i blått? Snart så!

Jag kan verkligen rekommendera alla som funderar på att plantera blåbär i trädgården att göra slag i saken. Bären är så goda, buskarna växer snabbt och har dessutom jättevackra höstfärger. Fråga Tage, förra året åt han upp i princip alla bären själv, stod där vid buskarna och njöt och plockade med sina små knubbiga tvåårshänder. För honom är blåbären helt klart favoriten i vår trädgård, ja precis som i låten: "I've found my thrill, on Blueberry Hill...".

Kram från
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...