torsdag 20 september 2012

Det bästa av två världar

Torsdagskväll. Gillar torsdagskvällar! Det finns så mycket att se fram emot just då, eller hur? Och helgen ligger oförstörd där runt hörnet och väntar...Idag tänkte jag skriva lite om det här med att ha trädgård och bo i stan. Malmö har ju den fördelen att det är en ganska liten storstad, eller en jättestor småstad om man så vill. Det är cykelavstånd överallt och "högst en kvart till allt" som nån sa till mig när vi flyttade hit för nio år sedan. Som från vårt villaområde in till stan. Prick en kvart! Och jag tycker det är så himla härligt att kunna bo så nära centrum i en av våra största städer och ändå kunna odla sina egna morötter och gå barfota i gräset.

På de här bilderna ser man tydligt att vår trädgård ligger allt annat än i ödemarken. En massa hyreshus finns alldeles i närheten, på gatan utanför svischar bussar och budbilar förbi och ett stenkast bort ligger en stor skola. Ser ni alla glada barn som hänger som små klasar i klätterställningen? Deras lek och stoj fyller våra öron de gånger man har turen att vara hemma på dagtid och det är ett sådant härligt levande bakgrundsbrus att lyssna till.


Min lilla klotlönn har vuxit sig en bra bit större i sommar och kommer snart att skymma en del av skolan. Men barnens skratt går rakt igenom den, som tur är!


Alldeles i utkanten av stora staden, och ändå med egna knotiga träd att klappa på och äppelskörd att bärga. För mig är det värt så otroligt mycket.


Septembersolens klara ljus lyser upp de sista sommarblommorna så att de nästan ser självlysande ut. Bolltisteln gör mig sällskap långt in på hösten, och de lysande små kloten gör mig glad varje dag. Cirka 4 km från Stortorget växer de.


Den här fina boken läser jag just nu. Ett kalasbra boktips till den som inte har någon egen trädgård, men som ändå vill odla. På balkongen, på kolonilott eller i odlingskollektiv - här får man en massa 
tips på hur man kan gå tillväga. Om man inte vill bli en "guerilla gardener" förstås! Här tas också en mängd goda odlingsexempel från olika delar av världen upp, tex odlingsnätverket här i Malmö som jag berättat om här

Ja, i nio år har vi bott här, varav sju i huset med den citynära trädgården. Det är som en nio år lång kärlekshistoria mellan Malmö och mig, med trädgården som ett eget litet "kärleksbarn". Jag älskar min stad och jag har aldrig ångrat ens för en sekund att vi tog vårt pick och pack och flyttade hit. City lights och tomatodling, stadsbuss och rosenbuskar, en kväll på teatern eller kafferep i bersån. I can have it all. Fasiken, så lyckligt lottad jag är! Och imorgon, ja, imorgon är det fredag!

Kram från den citychica lantlollan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...