torsdag 24 april 2014

När allting händer på nästan samma gång


Jaha, då var det plötsligt meteorologisk sommar här längst nere i söder. Och pang, så slår allt ut, allt på samma gång, eller i alla fall nästan. Efter påskhelgen på ön kom vi hem till dessa vackra vita 'Purissima'-tulpaner, och nu efter en knapp vecka har de redan snart blommat över. Visst är de fantastiska tillsammans med blåaste blåa kaukasisk förgätmigej? Och där bakom skymtar redan den blekgula sockblomman. Men varför måste alla ha så bråttom?
Plommonträdet står i sin vackraste blom, och det var nästan med lättnad jag konstaterade lite kallare temperatur idag så att det inte går för fort. Några ynka dagar bara, sen är ju den skira blomningen över. Som vanligt vid den här tiden har jag svårt att njuta fullt ut för en del av mig vill bara stoppa tiden. Det är den där ketchup-effekten efter många mörka månader med kala grenar, den blir nästan lite chockartad. Är det fler än jag som känner så?

Den vackraste av alla narcisser, ljuvliga 'Thalia', är helt underbar just nu, och till min glädje sprider de sig glatt i min rabatt. De är så vita som något vitt kan bli, och de blågröna bladen mot de kritvita blommorna är svårslagna, tycker jag.


Häggmispeln slår också på stort den här veckan. Ja, just den här veckan. För så kort är blomningen, en ynka vecka om året lyser det vitt längs gatan och det är så makalöst fint. Och så sitter man instängd på ett kontor under större delen av den veckan - vilket slöseri med den allra bästa trädgårdstiden! Men antagligen skulle jag ångra mig när den riktiga sommarvärmen kommer om jag tog ut all min semester i april-maj, även om tanken är frestande just nu.


Vi har häggmispelhäck längs två sidor av trädgården, och här ser ni den nyaste häcken som fyller tre år i år. Här blommar det för fullt i vitt, den vita vintergrönan har äntligen spritt sig som jag ville och den har sällskap av dubbla narcisser och vinteriberis under häggmispelns vita skyar. Det kanske märks att jag gillar vita blommor? Men vänta, vad skymtar där i förgrunden? En liten thuja har minsann smugit sig in. Detta är så oväntat att jag måste ägna ett eget inlägg åt det så småningom. Som vi har slitit för att bli av med alla barrväxter, och så går jag och planterar nya? Det har helt klart hänt mycket med min trädgårdssmak de senaste åren, inte minst genom all inspiration från de många trädgårdsbloggare jag har lärt känna. Det här lilla söta barrklotet heter 'Teddy' och hur konstigt det än är så bor den här nu.Allra mest av allt vitt gillar jag nog ändå vita tulpaner. En sådan tur att jag satte en massa nya 'Spring green'-lökar i höstas då, för den är nog den allra härligaste av dem alla  med sina ljusgröna stråk. Som sagt, jag skulle behöva ha ledigt för att hinna med i allt som sker och komma i fas med trädgården. Tur att det ska bli fint väder i helgen, då ska jag bara umgås med alla dessa skönheter. Precis just nu, för nästa vecka kommer de redan att ha blivit avlösta av nästa gäng. Syrenerna är bara ett par dagar bort, och jag, jag hinner bara inte med!

Hoppas att ni njuter så mycket det någonsin går ute i grönskan, och tack för alla fina kommentarer ni skriver. Tänk, nu har min blogg passerat 100 000 besökare. Det är minsann helt fantastiskt, det med!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...